Poker

I Sverige har pokern länge varit en favorit bland kortspelen. Stötpoker och Chicago var länge de mest kända pokervarianterna. Med nätpokerns framväxt under början av 2000-talet blev dock Texas Hold’em pokerspelet nummer ett. Plötsligt spelade alla Texas!

 

En anledning till pokerns popularitet är att man spelar mot andra spelare, inte mot banken. Det gör att sannolikheten att vinna inte är bestämd på förhand. I stället är det andra faktorer som spelar in. Korten i sig spelar naturligtvis stor roll för utgången i ett parti poker, men lika viktigt är hur man agerar (satsar, synar, lägger sig). Poker är en spännande blandning av tur, erfarenhet och skicklighet.

 

I dagsläget finns det två pokervarianter som står ut från mängden, nämligen Texas Hold’em och Omaha Hold’em. Här ska vi lite kort gå igenom grunderna i dessa spelvarianter.

 

Texas Hold’em spelas med en vanlig kortlek (utan jokrar) och med mellan två och tio spelare. Inför varje ny giv lägger två spelare – de två spelare som sitter till vänster om knappen – tvångsinsatser. Dessa insatser kallas lilla och stora mörken. Sedan får varje spelare två kort utdelade. Dessa så kallade hålkort får inte visas för de andra spelarna. När korten är utdelade inleds en satsningsrunda. Bordets regler bestämmer hur mycket man får satsa i denna runda och även i efterföljande satsningsrundor. I varje satsningsrunda har man alternativen att satsa/höja, syna och lägga sig. När den första rundan är avklarad lägger given ut tre gemensamma kort på bordet. Tillsammans med hålkorten ska man försöka få en så bra hand som möjligt. Efter en satsningsrunda lägger given ut ett fjärde kort. Därpå följer ytterligare en satsningsrunda med ett efterföljande femte gemensamt kort. Efter en sista satsningsrunda är given slut och den kvarvarande spelare som har den bästa pokerhanden på totalt fem kort vinner potten.

 

Omaha Hold’em fungerar i princip som Texas Hold’em, men det finns två avgörande skillnader. Varje spelare får fyra hålkort som inte får visas för medspelarna. Exakt två av dessa kort ska användas för att skapa en så bra pokerhand på fem kort som möjligt.